Зарежда Събития

Business Talks about Human Rights

26 юни в 09:30 - 13:30

Българската фондация за бизнеса и правата на човека има удоволствието да Ви покани на първото по рода си информационно събитие, посветено на темата за ролята на бизнеса за зачитане на човешките права.

Събитието ще се проведе на 26 юни 2024 г. от 9.30 – 13.30 ч. в The Steps (гр. София, ул. Братя Миладинови 12) и се организира с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в България като част от проекта “Business and Human Rights: The Dutch Experience”. 

Станете част от първото от поредицата специални събития “Business Talks about Human Rights”, посветени на взаимодействието между бизнеса и правата на човека.

Основна цел на събитието е да разшири познанията в България по все по-актуалната тема за пресечната точка между бизнеса и правата на човека. В дискусията ще вземат участие международно признати експерти като Рон Попър, Беата Фарасик и Олена Уварова, които ще споделят своя опит. Специален фокус на събитието ще бъде и приложението на темата за бизнеса и правата на човека в Кралство Нидерландия, като ще бъдат споделени добри практики.
Работните езици на събитието са английски и български.

Бизнес и права на човека

По време на събитието: “Business Talks about Human Rights” ще имате възможност да научите повече по темите:

Как темата за бизнеса и правата на човека се прилага в големите международни компании?

Как се променят политиките в Европейския съюз и какво въздействие ще имат върху Източна Европа и по-специално България?

Инициативите за многообразие и включване могат ли да бъдат възможност за подобряване на разбирането по темата?

Как темата за бизнеса и правата на човека се прилага в България?

Какъв е опитът в Кралство Нидерландия и как нидерландските компании ефективно имплементират правилата за бизнеса и правата на човека в бизнес дейността си?

Събитието е безплатно, но изисква предварителна регистрация

Моля, имайте предвид, че участието в събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация. Местата са ограничени.
Ако имате допълнителни въпроси, моля, не се колебайте да се свържете с Оля Пенева на info@bfbhr.org.
Кои са

Експертите

Беата Фарасик

Експерт по бизнес и човешки права, съосновател и президент на борда на Полския институт за човешки права и бизнес. Адвокат с над 20 години опит в провеждане на академични изследвания и изследвания на политики, консултантски услуги в областта на бизнеса и правата на човека, стандартите за надлежна проверка и CSR/RBC/ESG, както и провеждане на обучения за надлежна проверка на правата на човека, ангажиране на заинтересовани страни, политики за правата на човека и др. Регионален съветник за Централна и Източна Европа на Глобалната бизнес инициатива за правата на човека (GBI).

Беата Фарасик
Д-р Олена Уварова

Д-р Олена Уварова

Ръководител на Международната лаборатория по бизнес и права на човека в Националния юридически университет „Ярослав Мудрий“ (Харков, Украйна) от 2018 г. През юни 2022 г. се присъединява към Университета Вагенинген (Нидерландия) като изследовател и координатор по темата за бизнес и човешки права. От 2023 г. Олена е стипендиант като постдокторант по програмата на Европейската комисия “MSCA4UKRAINE”. През последните 8 години Олена работи по темата за бизнеса и правата на човека в Източна Европа и Централна Азия. Тя е гост-редактор и член на редакционната колегия на специалното издание за бизнеса и правата на човека за Източна Европа “Business and Human Rights Journal“. От май 2023 г. Олена е и съпредседател на Глобалната асоциацията на учените по бизнес и човешки права (GBHRSA).

Рон Попър

Рон Попър работи по темата за бизнеса и правата на човека като специалист и съветник в мултинационални компании от близо 20 години в различни части на света. В момента е главен изпълнителен директор на Глобалната бизнес инициатива за правата на човека (GBI), която обединява повече от 20 мултинационални компании, и е член на редица бордове, включително Института за правата на човека и бизнеса (IHRB). В продължение на 10 години Рон е бил ръководител на  отдел „Корпоративна отговорност” в базираната в Швейцария мултинационална компания ABB. Редовен преподавател е в различни  курсове по бизнес и човешки права във водещи  институти и университети в Швейцария, Норвегия, Италия, Полша и Обединеното кралство. В по-ранната си кариера е бил журналист във вестници и радио в Обединеното кралство, Близкия изток и Швейцария, отразявайки международната политика и дипломация.

Рон Попър
Оля Пенева

Оля Пенева

Специалист по бизнес и права на човека, която вярва, че поставянето на хората в центъра е ключът към разрешаването на глобалните проблеми. Основава Българската фондация за бизнеса и правата на човека, която е първата експертна организация в България. В работата си се стреми да приложи  интердисциплинарен  подход към разглеждането на значими теми, свързани с въздействието на бизнеса върху човешките права. Завършила е право в Университет Монаш в  Австралия и специализира Бизнес и права на човека в EMA Global Campus, Венеция, Италия.

Кои са

Панелистите

Гергана Манолова

Гергана Манолова е Директор международно сътрудничество и бизнес отношения в М-Газ ‎ЕООД. ‎Член на НПО „Съвет на жените в бизнеса в България“ и председател на комуникационната група на организацията между 2022 и 2024 година. Основател на първата в България Академия за „Многообразие, равнопоставеност и приобщаване” и лектор на тема „Преодоляване на неосъзнати предразсъдъци“. Завършва бизнес магистратура в Imperial College в Лондон, а в момента е докторант на Стопански факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.”

Гергана Манолова
Dr. Ivan Angelov

Доц. д-р Иван Ангелов

Доц. д-р Иван Ангелов е зам. декан на Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с ресор МБА програми и бизнес обучения. Притежава богат опит с доказана история в академичната и бизнес среда. Преподава следните дисциплини: стратегическо управление, международен мениджмънт, управление на инвестиционен портфейл, международни бизнес стратегии, лидерство, основи на управлението, бизнес планиране и контрол. Професионалист с повече от 20 години опит в публични и частни организации, финанси, разработване и оценка на проекти, анализи и стратегическо планиране

Ивана Цветкова

Ивана Цветкова е мениджър програми за Цели за устойчиво развитие в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя е професионалист с опит в международното право, социална отговорност и етично бизнес поведение. Ивана получава бакалавърска степен по международни отношения и политика в университета в Шефилд, Обединеното кралство и завършва магистърска степен по международно право и международни отношения в университета в Кент, Брюксел, Белгия. Има международен трудов опит, работила е в Европа, Африка и Близкия изток. В продължение на близо 10 години тя се занимава с оценки на въздействието върху човешките права, одити, съответствие със законовата рамка, разработване и изпълнение на проекти, устойчива верига за доставки и други.

Ивана Цветкова
Лъчезар Петков

Лъчезар Петков

Лъчезар Петков е главен секретар на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), като преди това е бил  директор на дирекция „Интернационализация на МСП“, ИАНМСП. Лъчезар  има дълга дипломатическа кариера в Министерство на външните работи (МВнР) като посланик с почти 40-годишен опит и експертиза във външната служба. Неговата специализация е двустранна дипломация със страните от Централна и Западна Европа и Северна и Южна Америка. Има особен интерес към развитието на двустранните взаимоотношение с държавите от Централна Азия и Източна Европа, особено в областта на общото институционално управление, човешките ресурси и управлението на кризи.

Катерина Лютакова

Катерина Лютакова притежава богат опит в обслужването на крупни корпоративни клиенти по търговски и административни проекти, регулаторни въпроси и спорове. Катерина демонстрира значителен опит и дълбоки познания в GDPR, E-commerce, ESG и други регулации. Провела е обстойни изследвания както на българското, така и на европейското законодателство, включително прилагането на регламенти и директиви в България и анализ на решенията на Съда на Европейския съюз. Катерина консултира организации за подобряване на техните вътрешни практики. През последните години тя активно участва като лектор на различни събития, споделяйки своите практически знания и опит с аудиторията.

Катерина Лютакова
Георги Богданов

Георги Богданов

Георги Богданов е изпълнителен директор на Национална мрежа за децата повече от 15 години. Георги Богданов има магистърска степен по Европейска социална политика и социална работа от Нов български университет, с дипломна работа върху добрите управленски практики. Доктор на науките към Историческия факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Той е бил член на управителния съвет на Юрочайлд, и независим консултант към Европейската комисия за социално включване от 2005 до 2022 г. Работил е за много граждански организации в България и чужбина като Световна банка, Уницеф и др.

Камелия Славейкова

Камелия Славейкова е председател на Съвета на директорите на Shell България, където работи на различни позиции  в последните 30 години, вкл. и като  изпълнителен директор през периода 2008-2021 г. Активен участник е в местната бизнес общност и е член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите от 2010 г. През декември 2023 г. е избрана за заместник-председател на ESG комитета към КРИБ. Била е и член на българския офис на Европейския съвет за външна политика в периода 2016-2022 г. Отличена е с различни награди, сред които Жена на десетилетието, както и специална награда за 30 години лидерско присъствие на наградите „Мистър и Мисис Икономика“ 2021 г. В периода 2016-2019 г. Forbes Woman я класира като един от 20-те най-влиятелни бизнес лидери в България.

Камелия Славейкова
Ваня Пешанова

Ваня Пешанова

Ваня Пешанова е генерален директор на Unilever България, Сърбия и Черна гора.  Присъединява се към компанията малко след създаването й в България, като започва кариерата си в отдел продажби. Заемала е множество ключови позиции в групата на Юниливър в страната и чужбина, в отдели маркетинг и продажби.  От  2021 година заема позицията на генерален директор за България, Сърбия и Черна Гора. Играе ключова роля за развитието на компанията в региона. Висшето си образование завършва в Стопански факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” с магистърска степен по икономика.

Олга Лавренова

Олга Лавренова е част от екипа на най-международния пивовар – HEINEKEN от 2005 г. и има богат опит на различни управленски позиции. През 2013 г. заема позицията мениджър продажби в България и в продължение на три години ръководи търговския екип на ЗАГОРКА, като е член и на управленския екип на компанията. През 2016 г. тя поема позицията директор продажби-модерна търговия, а три години по-късно вече е старши директор продажби и дистрибуция на HEINEKEN Русия. 

През 2021 г., тя се завръща в България в ролята на изпълнителен директор на ЗАГОРКА, част от корпорация HEINEKEN. На тази позиция, фокусът й е насочен към балансиран ръст на бизнеса, изпълнение на амбициите за устойчивост и отговорност, развитие на талантите на хората в компанията, както и насърчаване на многообразна, приобщаваща и безопасна среда.

Olga Lavrenova
Божидара Живкова

Божидара Живкова

Божидара Живкова започва своята журналистическа кариера в Economic.bg през 2013 г. Главен редактор е на сайта в продължение на шест години, след което участва в създаването на лайфстайл изданието Oshte.bg, което ръководи в продължение на две години. ESGnews.bg е поредното предизвикателство, в което се впуска с голямо вълнение, за да запознава аудиторията с последиците от климатичните промени и възможните решения и добри практики, които ще помогнат да спасим нашата планета. Сайтът е първата медийна платформа за популяризиране на ESG в България и за кратък период се превърна във верен приятел на бизнеса и институциите в страната.

Business Talks about Human Rights

Програма

26 юни 2024 г., The Steps

9:30 - 10:00

Регистрация

10:00 - 10:10

Официално откриване от представители на Българска фондация за бизнеса и правата на човека и Посолство на Кралство Нидерландия в България

10:10 - 10:30

Откриваща презентация „Защо зачитането на правата на човека е важно за бизнеса?” - Рон Попър, CEO, the Global Business Initiative on Human Rights

10:30 - 10:40

Q & A сесия с модератор Оля Пенева, директор, Българска фондация за бизнеса и правата на човека

10:40 - 11:20

Първи панел Развитие на темата за бизнеса и правата на човека в европейски и регионален контекст

 • Регионална перспектива - Източна Европа и Централна Азия
  Беата Фарасик, директор, Polish Institute for Human Rights and Business
 • Развитието на бизнеса и правата на човека в Нидерландия
  д-р Олена Уварова, научен координатор the Law Group at Wageningen University и ръководител International Lab on Business and Human Rights, Yaroslav Mudryi National Law University
Модератор: Оля Пенева, директор, Българска фондация за бизнеса и правата на човека

11:20 - 11:50

Кафе пауза

11:50 - 12:00

Специална тема Многообразие и приобщаване в България. Възможност за напредък на темата за бизнеса и правата на човека

Академия за „Многообразие, равнопоставеност и приобщаване”, Гергана Манолова, Съветът на жените в бизнеса България и доц. д-р Иван Ангелов, зам. декан на Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски

12:00 - 12:30

Втори панел Прилагане на темата за бизнеса и правата на човека в България

 • Представители от публичния сектор и НПО ще споделят примери, свързани с ESG, устойчивост и отговорно бизнес поведение
Модератор: Георги Богданов, изпълнителен директор, Национална мрежа за децата
 • „Ролята на Националната контактна точка на България за отговорно бизнес поведение“: Лъчезар Петков, главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)
 • „Правата на човека: ООН и бизнесът в устойчива мисия". Ивана Цветкова, програмен мениджър SDG, Българската мрежа на Глобалния договор.
 • „Отговорно бизнес поведение: Как компаниите преодоляват правните пречки и реализират ползи?”. Адвокат Катерина Лютакова, Адвокатско дружество „Савов и Партньори"

12:35 - 13:15

Трети панел Нидерландски компании споделят добри практики

Модератор: Божидара Живкова, главен редактор, ESGnews.bg
 • Международна компания споделя добри практики „Подходът на Shell за правата на човека и как той се прилага в България”, Камелия Славейкова, председател на Съвета на директорите на Shell България
 • „Следващата ера на корпоративната устойчивост: защо зачитането на човешките права е неизменна част от дейността на Unilever”, Ваня Пешанова, генерален мениджър Unilever България, Сърбия и Черна гора.
 • „ЗАГОРКА част от HEINEKEN, създаваме по-добър свят с грижа за хората и планетата“, Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА, част от HEINEKEN

13:15 - 13:30

Q & A сесия с модератор Оля Пенева, директор, Българска фондация за бизнеса и правата на човека

13:30

Закриване на събитието

Партньори на събитието

С подкрепата на Кралство Нидерландия в България
Медиен партньор
Институционални партньори
Партньори
Dutch Chambers
26 юни @ 09:30 - 13:30
Категория за Събитие:

Организатор

BFBHR

Място

The Steps
ул. Братя Миладинови 12
София, София 1000
+ Google Map