Зарежда Събития

Business Talks about Human Rights

26 юни в 09:30 - 13:30

Българската фондация за бизнеса и правата на човека има удоволствието да Ви покани на първото по рода си информационно събитие, посветено на темата за ролята на бизнеса за зачитане на човешките права.

Събитието ще се проведе на 26 юни 2024 г. от 9.30 – 13.30 ч. в The Steps (гр. София, ул. Братя Миладинови 12) и се организира с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в България като част от проекта “Business and Human Rights: The Dutch Experience”. 

Станете част от първото от поредицата специални събития “Business Talks about Human Rights”, посветени на взаимодействието между бизнеса и правата на човека.

Основна цел на събитието е да разшири познанията в България по все по-актуалната тема за пресечната точка между бизнеса и правата на човека. В дискусията ще вземат участие международно признати експерти като Рон Попър, Беата Фарасик и Олена Уварова, които ще споделят своя опит. Специален фокус на събитието ще бъде и приложението на темата за бизнеса и правата на човека в Кралство Нидерландия, като ще бъдат споделени добри практики.
Работните езици на събитието са английски и български.

Бизнес и права на човека

По време на събитието: “Business Talks about Human Rights” ще имате възможност да научите повече по темите:

Как темата за бизнеса и правата на човека се прилага в големите международни компании?

Как се променят политиките в Европейския съюз и какво въздействие ще имат върху Източна Европа и по-специално България?

Инициативите за многообразие и включване могат ли да бъдат възможност за подобряване на разбирането по темата?

Как темата за бизнеса и правата на човека се прилага в България?

Какъв е опитът в Кралство Нидерландия и как нидерландските компании ефективно имплементират правилата за бизнеса и правата на човека в бизнес дейността си?

Събитието е безплатно, но изисква предварителна регистрация

Моля, имайте предвид, че участието в събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация. Местата са ограничени.
Ако имате допълнителни въпроси, моля, не се колебайте да се свържете с Оля Пенева на info@bfbhr.org.
Кои са

Експертите

Беата Фарасик

Експерт по бизнес и човешки права, съосновател и президент на борда на Полския институт за човешки права и бизнес. Адвокат с над 20 години опит в провеждане на академични изследвания и изследвания на политики, консултантски услуги в областта на бизнеса и правата на човека, стандартите за надлежна проверка и CSR/RBC/ESG, както и провеждане на обучения за надлежна проверка на правата на човека, ангажиране на заинтересовани страни, политики за правата на човека и др. Регионален съветник за Централна и Източна Европа на Глобалната бизнес инициатива за правата на човека (GBI).

Беата Фарасик
Д-р Олена Уварова

Д-р Олена Уварова

Ръководител на Международната лаборатория по бизнес и права на човека в Националния юридически университет „Ярослав Мудрий“ (Харков, Украйна) от 2018 г. През юни 2022 г. се присъединява към Университета Вагенинген (Нидерландия) като изследовател и координатор по темата за бизнес и човешки права. От 2023 г. Олена е стипендиант като постдокторант по програмата на Европейската комисия “MSCA4UKRAINE”. През последните 8 години Олена работи по темата за бизнеса и правата на човека в Източна Европа и Централна Азия. Тя е гост-редактор и член на редакционната колегия на специалното издание за бизнеса и правата на човека за Източна Европа “Business and Human Rights Journal“. От май 2023 г. Олена е и съпредседател на Глобалната асоциацията на учените по бизнес и човешки права (GBHRSA).

Рон Попър

Рон Попър работи по темата за бизнеса и правата на човека като специалист и съветник в мултинационални компании от близо 20 години в различни части на света. В момента е главен изпълнителен директор на Глобалната бизнес инициатива за правата на човека (GBI), която обединява повече от 20 мултинационални компании, и е член на редица бордове, включително Института за правата на човека и бизнеса (IHRB). В продължение на 10 години Рон е бил ръководител на  отдел „Корпоративна отговорност” в базираната в Швейцария мултинационална компания ABB. Редовен преподавател е в различни  курсове по бизнес и човешки права във водещи  институти и университети в Швейцария, Норвегия, Италия, Полша и Обединеното кралство. В по-ранната си кариера е бил журналист във вестници и радио в Обединеното кралство, Близкия изток и Швейцария, отразявайки международната политика и дипломация.

Рон Попър
Оля Пенева

Оля Пенева

Специалист по бизнес и права на човека, която вярва, че поставянето на хората в центъра е ключът към разрешаването на глобалните проблеми. Основава Българската фондация за бизнеса и правата на човека, която е първата експертна организация в България. В работата си се стреми да приложи  интердисциплинарен  подход към разглеждането на значими теми, свързани с въздействието на бизнеса върху човешките права. Завършила е право в Университет Монаш в  Австралия и специализира Бизнес и права на човека в EMA Global Campus, Венеция, Италия.

Марина Стефанова

Заместник декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ и  ръководител на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“ в Стопански факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. В допълнение, Марина е директор на ESG Lab и ESG Academy отново към Стопански факултет. Председател е на Асоциацията на специалистите по устойчивост (AСУ) и изпълнителен директор на фондация ФЕБ. Създател и директор на мултимедийната информационно-образователна програма “CSR AdviceBox“ на фондация „Каузи“.Марина Стефанова
Кои са

Панелистите

Панел 2

Ивана Цветкова

Ивана Цветкова е мениджър  SDG програми в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя е експерт  в областта на  международното право,  човешките права, социалната отговорност и етичното бизнес поведение. Ивана има бакалавърска степен по международни отношения и политика в Университета в Шефилд, Великобритания и завършва LLM Международно право и международни отношения в Университета Кент, Брюксел, Белгия. През последните 10 години професионално се развива  като специалист по корпоративна социална отговорност за “Arla International” за Близкия изток, където  отговаря за оценка на въздействието върху правата на човека, процеси на надлежна проверка, съответствие, устойчивост на веригата за доставки и други.

Ивана Цветкова
Камелия Славейкова

Панел 3

Камелия Славейкова

Камелия Славейкова е председател на Съвета на директорите на Shell България, където работи на различни позиции  в последните 30 години, вкл. и като  изпълнителен директор през периода 2008-2021 г. Активен участник е в местната бизнес общност и е член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите от 2010 г. През декември 2023 г. е избрана за заместник-председател на ESG комитета към КРИБ. Била е и член на българския офис на Европейския съвет за външна политика в периода 2016-2022 г. Отличена е с различни награди, сред които Жена на десетилетието, както и специална награда за 30 години лидерско присъствие на наградите „Мистър и Мисис Икономика“ 2021 г. В периода 2016-2019 г. Forbes Woman я класира като един от 20-те най-влиятелни бизнес лидери в България.

Business Talks about Human Rights

Програма

26 юни 2024 г., The Steps

9:30 - 10:00

Регистрация

10:00 - 10:10

Официално откриване от представители на Българска фондация за бизнеса и правата на човека и Посолство на Кралство Нидерландия в България

10:10 - 10:30

Откриваща презентация „Защо зачитането на правата на човека е важно за бизнеса?” - Рон Попър, CEO, the Global Business Initiative on Human Rights

10:30 - 10:40

Q & A сесия с модератор доц. д-р Марина Стефанова, ESG Lab, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”

10:40 - 11:20

Първи панел Развитие на темата за бизнеса и правата на човека в европейски и регионален контекст

 • Регионална перспектива - Източна Европа и Централна Азия
  Беата Фарасик, директор, Polish Institute for Human Rights and Business
 • Развитието на бизнеса и правата на човека в Нидерландия
  д-р Олена Уварова, научен координатор the Law Group at Wageningen University и ръководител International Lab on Business and Human Rights, Yaroslav Mudryi National Law University
Модератор: Оля Пенева, директор, Българска фондация за бизнеса и правата на човека

11:20 - 11:50

Кафе пауза

11:50 - 12:00

Специална тема Многообразие и приобщаване в България. Възможност за напредък на темата за бизнеса и правата на човека

Академия за „Многообразие, равнопоставеност и приобщаване”, Гергана Манолова, Съветът на жените в бизнеса България

12:00 - 12:30

Втори панел Прилагане на темата за бизнеса и правата на човека в България

 • Представители от публичния сектор и НПО ще споделят примери, свързани с ESG, устойчивост и отговорно бизнес поведение
Модератор: доц. д-р Марина Стефанова, ESG Lab, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
 • „Ролята на Националната контактна точка на България за отговорно бизнес поведение“: Лъчезар Петков, главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)
 • „Правата на човека: ООН и бизнесът в устойчива мисия". Ивана Цветкова, Програмен мениджър SDG, Българската мрежа на Глобалния договор.

12:35 - 13:15

Трети панел Нидерландски компании споделят добри практики

 • Представители на компании от Кралство Нидерландия ще споделят опит и добри практики
Модератор: доц. д-р Марина Стефанова, ESG Lab, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”
 • Международна компания споделя добри практики „Подходът на Shell за правата на човека и как той се прилага в България”: Камелия Славейкова, председател на Съвета на директорите на Shell България
 • Нидерландски компании

13:15 - 13:30

Q & A сесия с модератор доц. д-р Марина Стефанова, ESG Lab, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”

13:30

Закриване на събитието

Партньори на събитието

С подкрепата на Кралство Нидерландия в България
Медиен партньор
Институционални партньори
Партньори
26 юни @ 09:30 - 13:30
Категория за Събитие:

Организатор

BFBHR

Място

The Steps
ул. Братя Миладинови 12
София, София 1000
+ Google Map